Hij is weer weg, Sinterklaas. De Kerstman is in aantocht. Tony ChocolonelyNet als vroeger ben ik in de weer met mijn cadeaus: een papieren agenda en een reep Tony Chocolonely. Wat weet Sinterklaas dat toch goed: ik ben gek op papieren agenda's, lijstjes en op goede voornemens.

Begin december begint het altijd te kriebelen: wat ga ik volgend jaar doen, wat worden mijn successen en wat wil ik anders? Uiteraard kun je ook op 18 april besluiten om fanatiek te gaan sporten in plaats van te wachten op het nieuwe jaar. Maar nee, dat doe ik toch liever op 1 januari.

Zo was twee jaar geleden één van mijn goede voornemens om alleen nog maar duurzame kleding te dragen. Mijn kledingkast moest leeg en er moest nieuwe 'duurzame' kleding in komen. Inderdaad, slecht idee, totaal niet duurzaam. Ook merkte ik dat het best lastig is om mijn hele garderobe duurzaam te maken. Bijvoorbeeld ondergoed en schoenen vind ik nog steeds lastig. Daarnaast is er de eeuwige discussie over het begrip duurzaam: wat betekent het en wanneer mag je kleding duurzaam noemen? Vraag het tien verschillende mensen je zult tien verschillende antwoorden krijgen.

Mijn enthousiasme veranderde langzaam in frustratie. Gelukkig kwam ik het boek Talking Dress tegen en las ik in een interview met een mode-ontwerpster waarin zij aangaf dat starheid de dooddoener is voor verandering. Daar was ik het zó mee eens! Vanaf toen ben ik milder geworden en heb ik een manier gevonden waar ik blij van word. Trots koop ik kleding bij kledingmerken bij merken met een groot hart voor mens en milieu, koop ik tweedehands kleding, maar ook koop ik soms bij niet duurzame kledingmerken. Ik denk er dan wel over na of ik de schoenen daadwerkelijk nodig heb en hoe lang ze meegaan.

Nu bijna twee jaar later heb ik mijn eigen webwinkel met duurzame kleding en net mijn eerste blog gepost. Ik heb namelijk gemerkt dat er veel meiden zijn die nadenken over hun kledingkast en deze graag een stukje duurzamer willen maken. Over mijn goede voornemens voor 2016 moet ik nog nadenken. Wel hoop ik dat ik ook dit jaar weer veel inspirerende meiden mag ontmoeten. Meiden die hun eigen wereld een stukje duurzamer willen maken.

Denk jij erover na om je kledingkeuze een stukje duurzamer te maken?

Het beste advies wat ik je kan geven is: Houd het leuk, schiet niet in paniek bij een miskoop en blijf open-minded.

Kom je toch in een dip? Dan mag je mij altijd bellen.

Feestelijke groet, Lizet