Er was eens een tijd dat het heel normaal was om naar de kleermaker te gaan om een jas op maat te laten maken. Maten werden opgemeten, stoffen werden uitgezocht en details werden besproken. Vervolgens kropen vakkundige naai(st)ers achter de naaimachine om de jas te maken. Wie dat als geen ander weet is Elly. Jarenlang heeft zij als coupeuse gewerkt bij diverse kledingzaken. Van een stuk stof tot aan een jas: alles wat daar bij kwam kijken deed ze: opmeten, patronen tekenen, knippen, snijden en naaien. Tas van Elly

Het zijn vaardigheden die door de globalisering van de kledingindustrie verloren lijken te gaan. Best jammer, aangezien de kleermakerij een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Europa. Vanaf de 12e eeuw werd de rol van kleding steeds belangrijker, de kennis en kunde van het kleermaken ontwikkelde zich snel. In heel Europa vestigden zich kleermakersgildes, weversgildes en stofhandelaren. De kennis en kunde werd streng bewaakt door deze gildes. Toen de industriële revolutie aanbrak, veranderde ook de kledingindustrie in een rap tempo. Er werden nieuwe stoffen ontwikkeld, de stoffen werden machinaal geweven en er werd steeds meer marktgericht geproduceerd. In het begin van de 20e eeuw veranderde steeds vaker het modebeeld.

Wat zo bijzonder is aan Elly, is dat ze ondanks haar respectabele leeftijd nog steeds een bezige dame is die haar vak nog niet verleerd is. Waar haar leeftijdsgenoten druk zijn met de plantjes in de vensterbank, fietst Elly rustig naar de kringloop voor een stevig stukje leer voor een nieuwe tas. Menig bank hebben het al moeten ontgelden. Elly maakt graag zelf tassen van ‘oud’ materiaal. Materiaal dat anders in de prullenbak belandt. Inspiratie haalt ze overal vandaan: uit tijdschriften, uit winkels of op internet. Wat haar ogen zien, maken haar handen.

Erg trots ben ik dat de tassen van Elly verkrijgbaar zijn op Duurzamekledingkopen.nl. Het zijn mooie, vakkundig afgewerkte tassen van materialen die op deze manier hergebruikt worden. Bovendien zijn de tassen uniek en met erg veel liefde gemaakt. Hoe duurzaam wil je het hebben?

Nieuwsgierig? Klik hier om naar de tassen te gaan.